Varför ett ideellt arbete är ett betydelsefullt arbete

ideellt arbete juno go

 

Har du någonsin funderat på att ha ett ideellt arbete? Om du har gått från att vara en arbetsmyra mellan 9 till 5 under flera decennier och nu står utan jobb som ett resultat utav pensioneringen, är det inte konstigt om det kryper i fingrarna efter någonting praktiskt att utöva.

Att gå i pension innebär en frihet tack vare att du själv bestämmer hur du önskar spendera din tid och därför är det inte heller ovanligt att personer som har gått i pension söker efter nya utmaningar i vardagen genom att arbeta ideellt.

Viljan att arbeta ideellt under pensionen motiveras ofta av att personen i fråga får chansen att applicera sina kunskaper inom ett specifikt område, får uppleva starka känslor av meningsfullhet eller för att utöka sitt sociala kontaktnät!


 

 

Vad innebär ett ideellt arbete?

Att arbeta ideellt, ibland även kallat volontärarbete, innebär att man erbjuder sina tjänster inom en förening, klubb eller organisation utan att förvänta sig en ekonomisk ersättning.

Ett ideellt arbete betyder inte nödvändigtvis att man hjälper till från morgon till kväll, alla dagar i veckan på en specifik plats. Beroende på platsen du som vill arbeta ideellt på får du i flera fall själv bestämma hur mycket samt vid vilken tidpunkt du kan bidra med din kunskap och service.

Exempel på uppgifter som en ideell arbetare kan vara allt från att baka bullar till det lokala fotbollslaget, plocka skräp vid stranden, hjälpa till på röda korset eller liknande. Här är några fler exempel:

 

  • Samla in, tillaga och/eller dela ut mat till behövande.
  • Insamling av pengar och kläder till behövande.
  • Handleda barn och ungdomar inom vissa områden.
  • Hjälpa till i second hand butiker som till exempel Emmaus, Myrorna eller Röda korset.

 

Genom ett ideellt arbete förenas människor för ett gemensamt syfte: nämligen att hjälpa till för organisationen eller föreningens bästa. Här är fem anledningar till varför ett ideellt arbete under pensionen kan vara någonting för dig!

 

 

1. Du utvecklar ditt sociala nätverk

Sedan april 2022 klassas inte Covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom vilket öppnar upp dörrarna för att vi kan komma ut och träffa människor igen. Vilket sätt är egentligen bättre att börja på om inte via ett ideellt arbete? Genom att ingå i en gemenskap via en förening eller organisation faller det sig naturligt att möta andra personer med liknande erfarenheter och värderingar. Ett ideellt arbete öppnar upp för en helt ny bekantskapskrets som kan komma att löna sig i längden!

För dig som vill finna alternativa sätt att stärka ditt sociala nätverk på kan vi rekommendera dig att läsa vår bloggartikel “Konsten att skaffa nya vänner i vuxen ålder”. 

 

2. Du upptäcker nya intressen

Ifall du har bestämt dig för att du vill ha ett ideellt arbete under pensionen kan det vara värt att ta chansen att lära sig något nytt i ett tidigare främmande arbetsfält. Om du till exempel är duktig på att kommunicera med människor men aldrig har jobbat i en butik förut kanske det vore ett bra tillfälle att prova på att jobba ideellt på Röda Korset eller liknande? Genom att våga testa sig fram i myllret av volontärtjänster kommer du troligtvis få upp ögonen för helt nya intressen!

 

ideellt arbete pensionen juno go

 

 

3. Ett ideellt arbete kan stärka din mentala hälsa

Att arbeta ideellt innebär en viss nivå av planering och tänkande vilket innebär att du stärker dina kognitiva förmågor. Med det sagt är det oerhört viktigt att vi utmanar vår hjärna för hålla hjärncellerna friska. Det Nationella Institutet för Åldrande i USA har fastslagit att ett deltagande i aktiviteter bland annat leder till en lägre risk att utveckla demens och depression.

 

 

4. Ett ideellt arbete kan stärka din fysiska hälsa

När man ägnar sig åt ideellt arbete innebär det att kroppen rör på sig, vilket har ett stort inflytande på kroppens fysiska välmående. Faktum är att flera studier talar för att ett ideellt arbete har åtskilliga positiva effekter på vår hälsa. Till exempel visar en studie från 2020, i vilken 12998 personer som var över 50 år deltog under fyra års tid, att risker för exempelvis högt blodtryck, lungsjukdomar och andra kroniska smärtor är lägre hos personer som ägnar sig åt volontärarbete. 

 

 

5. Att ha ett ideellt arbete under pensionen är en meningsskapande aktivitet

De allra flesta människor kan hålla med om att vi vill skapa en meningsfull vardag. Oavsett om vi spenderar våra dagar med att lyssna på radion, läsa tidningen eller promenera bort till parken utövar vi alla dessa aktiviteter för att vi helt enkelt mår bra av utföra dem. Människor som har ett ideellt arbete ägnar sig inte åt detta grund av ekonomiskt vinstdrivande syften utan tack vare att ett volontäruppdrag alltid ger någonting mycket mer speciellt tillbaka – nämligen känslor av meningsfullhet, gemenskap och uppskattning. 

 

Vad tycker du själv om det här ämnet? Vi vill gärna höra din åsikt om att volontärarbeta på sin fritid. Registrera dig på Juno Go och lämna en kommentar om din syn på att ha ett ideellt arbete!

Bli den första att kommentera det här inlägget.

Länken är kopierad!