Det är aldrig för sent att bli DJ!

 

Om du vill utforska en ny hobby som DJ finns det några saker som kan vara bra att känna till. För det första ska du öva på att mixa musik och lära dig att använda DJ-utrustning. För det andra ska du bygga upp ett gediget låtbibliotek så att du kan ha en mängd olika musik att spela inför familj och vänner. Med en stark vilja kan du bli en DJ på nolltid!

 

Vad behöver du?

Om du antar att du vill bli en professionell DJ och inte bara en hobbyist kommer du att behöva lite utrustning. Detta omfattar både hårdvara – de fysiska enheterna du kommer att använda – och programvara – musikfilerna och verktygen som används för att spela upp dem. 

Den goda nyheten är att till skillnad från att bli en professionell musiker, som ofta kräver dyra instrument och åratal av lektioner, krävs det för att bli en professionell DJ bara att du skaffar några få viktiga delar av utrustningen. 

För det första behöver du en dator som du kan köra din DJ-programvara på. Det behöver inte vara något särskilt tjusigt eller kraftfullt – en MacBook eller en Windows 10-maskin på instegsnivå räcker gott och väl. Du behöver också någon form av ljudgränssnitt för att ansluta datorn till dina högtalare. Det kan vara något så enkelt som en 1/8″ hörlursuttagssplitter som gör att du kan koppla in dina hörlurar i ena sidan och dina högtalare i den andra.

Därefter behöver du några högtalare. Återigen behöver det inte vara toppmodeller – allt som ger dig ett klart ljud och tillräcklig volym för ett litet rum eller ett stort party duger bra. Om du bara börjar kan du överväga att investera i ett allt-i-ett-högtalarsystem som levereras med en egen mixer och inbyggda effekter. Dessa system är bra för nybörjare eftersom de gör att du kan börja mixa direkt ur lådan utan att behöva köpa separata komponenter.

 

Tips för att lyckas!

 

  1. Hitta din nisch och håll dig till den

När du börjar som DJ är det viktigt att hitta din nisch och hålla dig till den. Oavsett om du gillar country, folkrock eller något däremellan kommer du att bli en bättre DJ om du hittar din nisch. När du väl har hittat din nisch kan du fokusera på att finslipa dina färdigheter och fullända ditt hantverk.

 

  1. Öva, öva, öva

Precis som med allt annat i livet är det övning som gör det perfekta. Ju mer du DJar, desto bättre blir du på det. Se till att avsätta tid varje dag för att öva på dina mixnings- och scratchingtekniker. Var inte heller rädd för att experimentera med nya genrer och ljud. Ju mer mångsidig du är som DJ, desto bättre kommer du att trivas.

 

  1. Engagera dig i scenen

Ett annat viktigt tips för att bli en professionell DJ är att engagera dig i scenen. Gå på spelningar, träffa andra DJ:s och skapa nätverk så mycket som möjligt. Ju fler personer du känner i branschen, desto bättre kommer du att ha det. Du vet aldrig när en av dina kontakter kan hjälpa dig att få ett gig eller två.

 

Där har du det – våra tips om hur du blir en  DJ. Om du brinner för musik och älskar att underhålla människor kan en hobby som DJ vara något för dig. Tack för att du läste!

Bli den första att kommentera det här inlägget.

Länken är kopierad!