Därför bör vi öka dosen D-vitamin i maten under vintern

d vitamin i mat på vintern

 

När solen lyser med sin frånvaro och vi går mot mörkare tider är det viktigt att vi blir medvetna om vikten av att äta mat laddad med D-vitamin. Livsmedelsverket menar dessutom på att personer över 75 år och de som inte får tillräckligt med solljus på grund av heltäckande kläder bör vara extra uppmärksamma på sin dagliga dos av denna energihöjande- och skelettstärkande super-vitamin! 

 

Vi tar det från början, varför ska vi få i oss D-vitamin? 

D-vitamin innebär en grupp steroider som är vitaminer (D3 och  D2), vilka fyller en viktig funktion i vår kropp: nämligen att hjälpa kroppen att ta upp kalcium i tarmen för att således stärka skelettet och tänderna. Denna typ av vitamin bidrar även till att upprätthålla ett fungerande immunsystem. Det är dessutom viktigt att ha laddat upp med D-vitamin för att hålla uppe vår energinivå och vara aktiva i vår vardag eftersom en brist på dessa vitaminer kan leda till trötthet och nedstämdhet.

 


Så här får vi i oss D-vitamin:

 

Genom solen

D-vitamin bildas i huden när vi exponeras av ultraviolett solljus (UVB) under sommarmånaderna.Under vinterhalvåret är UVB-strålningen inte tillräckligt intensiv för att kunna påverka oss i en nämnvärd mängd.

 

Genom mat

  • Fet fisk som till exempel lax, makrill och sill är några av de bästa källorna till D-vitamin.  

 

  • Mejeriprodukter såsom växtdrycker, mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar innehåller också D-vitamin.

 

  • Animaliska produkter som exempelvis ägg och kött såsom kalvlever är bra källor. 

 


Vad är den bästa källan av D-vitamin för veganer och vegetarianer? 

För veganen är den bästa källan till D-vitamin genom solljus samt genom växtbaserade drycker såsom soja- och havredryck samt risdryck. Enligt svensk forskning finns dessutom höga halter av D-vitamin är svamp, i synnerhet karljohansvamp och kantareller. Eftersom D-vitamin inte förekommer lika mycket i vegansk kost rekommenderar bland annat Livsmedelsverket att vegetarianer och veganer tar D-vitamintillskott.

 

Hur mycket behöver vi?

Enligt Livsmedelsverket är genomsnittsbehovet av D-vitamin beräknat till 7,5 – 10 mikrogram per dag. För personer som är äldre än 75 år eller om man inte exponeras av solen speciellt mycket rekommenderas 20 mikrogram D-vitamin per dag via maten och/eller kosttillskott.

 

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Genom att inta D-vitamin enbart genom mat går det inte att överdosera. Däremot är det giftigt att överkonsumera D-vitamintillskott. Stora mängder (över över 250 nmol/L) kan leda till kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

 


 

 Vill du läsa vidare på temat om mat och hälsa? Kolla isåfall gärna in vårt blogg-bibliotek!

Lämna gärna en kommentar och berätta om vad du inspireras av att tillaga i köket för att få i dig D-vitamin genom maten?

 

Bli den första att kommentera det här inlägget.

Länken är kopierad!